Hoe kun je je bedrijf het beste uit de schulden houden?

Bijna iedereen heeft financiële verplichtingen, zoals een hypotheek of lopend krediet. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, zolang je in staat bent om deze schulden terug te betalen. Het wordt pas problematisch als je niet genoeg inkomen hebt om je schulden af te lossen, vooral als je ondernemer bent met je eigen bedrijf. In dit artikel lees je welke stappen je als ondernemer kunt nemen om weer controle te krijgen over je financiën en uit de schulden te komen.

Maak een begroting

Met behulp van de liquiditeitsbegroting houd je nauwlettend de geldstromen van je onderneming in de gaten. Je kunt deze begroting bijvoorbeeld per maand voor het hele jaar opstellen. Je begint met het huidige saldo op je rekening, dat is het bedrag dat op dit moment beschikbaar is. Vervolgens vul je elke maand het overzicht aan met de verwachte inkomsten en uitgaven. Het saldo aan het einde van de ene maand wordt het beginbedrag voor de volgende maand. Op deze manier kun je zien in welke maand er mogelijk een tekort aan geld dreigt. Als dat het geval is, kun je stappen nemen om dit tekort te voorkomen, bijvoorbeeld door een uitgave uit te stellen of extra financiële middelen te regelen. Een accountant of een boekhouder in Hoofddorp kan hier ook advies over geven.

Zorg voor eigen geld

Als je persoonlijke financiële middelen beschikbaar hebt, gebruik die dan om het probleem op te lossen dat jouw zorgen heeft veroorzaakt. Het is essentieel om de onderliggende oorzaak van het probleem te begrijpen. Wees hierbij volkomen eerlijk, vooral tegenover jezelf, hoe uitdagend dat ook kan zijn. Als je tot de conclusie komt dat jouw product of dienst geen of te weinig waarde meer heeft in jouw markt, bijvoorbeeld door opkomende technologieën, veranderende marktvraag, nieuwe concurrenten met andere bedrijfsmodellen, of vanwege nieuwe regelgeving die succes in de weg staat, zou het misschien beter zijn om je bedrijf stop te zetten en iets nieuws te beginnen of tijdelijk in loondienst te gaan. Hoewel dit misschien moeilijk kan lijken, is het uiteindelijk voor je eigen bestwil.

Traject schuldhulpverlening

Als eigen geld geen oplossing biedt, kun je via de rechter vragen om in aanmerking te komen voor de Wsnp, oftewel de Wet schuldsanering natuurlijke personen. Dit is een programma voor schuldhulpverlening dat specifiek is ontworpen om de schulden van individuele personen op te lossen. Zelfstandige ondernemers met bijvoorbeeld een eenmanszaak of vennootschap onder firma kunnen ook in aanmerking komen voor dit programma. Gedurende een periode van 3 jaar wordt er geprobeerd om zoveel mogelijk van je schulden af te lossen aan de schuldeisers, zoals de Belastingdienst. Tijdens deze 3 jaar ben je verplicht om het grootste deel van je inkomen af te staan aan de schuldhulpverlener. Zorg er dus voor dat je niet in deze situatie terecht komt. Onze tip: ga vandaag nog op zoek naar een geschikte boekhouder, want die geeft je inzicht in je financiële situatie!